Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Bye bye stress!


"Αγαπημένο Άγχος,

 
Ξέρω πως περάσαμε πολλές στιγμές μαζί. Σε ορισμένες περιπτώσεις με βοήθησες να γίνω καλύτερος και συνεπέστερος μόνο και μόνο... για να σε αποφύγω, αλλά παρόλα αυτά ακόμη και τότε εσύ έβρισκες τον τρόπο να εμφανίζεσαι πάλι εντός μου.

Κάπου εδώ επιβάλλεται να τερματίσουμε τις σχέσεις μας, διότι είτε θα υπάρχεις εσύ είτε θα υπάρχω εγώ. Γι' αυτό λοιπόν έφτασε η ώρα να πούμε αντίο.

 
Υ.Γ. Όπως καταλαβαίνεις δε θα μου λείψεις και ιδιαίτερα."


Κάπως έτσι μοιάζει ο αποχαιρετιστήριος λόγος που οφείλουμε να βγάλουμε σε αυτή την εσωτερική ένταση που μας τρελαίνει και αποκαλείται "άγχος". Μάλιστα, είναι ουκ ολίγες οι περιπτώσεις που παίρνει ψυχοσωματικές διαστάσεις και μας ταλαιπωρεί ψυχικά ή/όσο και σωματικά. Και είναι λογικό αν σκεφτούμε πως αυτός είναι ο τρόπος του οργανισμού μας να δηλώσει πως δε θα συνεχίσει να ανέχεται τις δοκιμασίες στις οποίες τον υποβάλλουμε.

Τη στιγμή που κάποιος άνθρωπος αρχίζει να αισθάνεται το γνώριμο άγχος να τον πλησιάζει είναι η στιγμή που πρέπει να πάρει μια βαθιά ανάσα για να ηρεμήσει και να καθαρίσει το μυαλό του. Έπειτα, είναι ωφέλιμο να προσπαθήσει να βάλει σε λειτουργία τη λογική του, η οποία συνήθως εκλογικεύει την κατάσταση που αντιμετωπίζει και κατευνάζει το άγχος. Έτσι, μπορεί να δρομολογήσει τις σκέψεις του προς άλλες κατευθύνσεις σκεπτόμενος κάτι που τον βοηθά να χαλαρώσει και να ηρεμήσει. Κοινώς, μία καλή ιδέα θα ήταν να απασχολήσει το μυαλό του με οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό που τον απασχολεί.


Το άγχος δεν έχει απαραίτητα να κάνει με κάτι σημαντικό, ας πούμε με κάποιο θέμα ζωτικής σημασίας, αλλά είναι πιθανό να εμφανίζεται τακτικά στα μικρά και επουσιώδη που για κάποιο εσωτερικό λόγο τα άτομο τα εξυψώνει και τους δίνει μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που τους αναλογούν. Παραδείγματος χάριν, αγχώνομαι μήπως χάσω το λεωφορείο, μήπως βγήκαν τα αποτελέσματα που αναμένω, μήπως δεν γράψω καλά στις εξετάσεις μου. Σε αυτή την περίπτωση το άτομο καλό είναι να σκεφτεί εναλλακτικές λύσεις ώστε να δημιουργήσει γύρω του ένα δίχτυ ασφαλείας και να ανακτήσει την ψυχραιμία του. Π.χ. Αν χάσω το λεωφορείο θα πάρω το επόμενο αλλά εάν δεν έχω πολύ χρόνο μπροστά μου και βιάζομαι θα πάρω κάποιο ταξί. Ή είτε ελέγξω τώρα είτε λίγο αργότερα αν έχουν βγει τα αποτελέσματα δεν θα αλλάξει κάτι πέρα από τον χρόνο στον οποίο θα είμαι γνώστης του περιεχομένου τους. Ή θα προετοιμαστώ όσο καλύτερα μπορώ για τις εξετάσεις μου έτσι ώστε όπως και αν έρθουν τα πράγματα τουλάχιστον θα ξέρω ότι έκανα ότι καλύτερο μπορούσα. 

Για κάθε λόγο υπάρχει και ο αντίστοιχος αντίλογος, φτάνει να ζυγίσουμε αντικειμενικά την εικόνα που παρουσιάζεται μπροστά μας. Αυτό που πρέπει να επιτευχθεί την ώρα του στιγμιαίου πανικού μας είναι να πάρουμε τον έλεγχο των σκέψεων μας και να μην επιτρέψουμε να μας παρασύρουν στην παράνοια τους.

Το άγχος προέρχεται από εμάς και άρα πρέπει να καταπολεμηθεί από εμάς. Καλό είναι να θυμόμαστε πως αν θέλουμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας πρέπει να συνεργαστούμε μαζί του κάνοντας μια προσπάθεια να τον κατανοήσουμε και εντέλει να τον αγαπήσουμε.

 Δέσποινα Ζησοπούλου
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δύο θρύλοι, μια έχθρα, ένα ατύχημα, και μια ιστορία αμοιβαίου σεβασμού

Ένα απόγευμα πριν χρόνια, ο μπαμπάς μου ετοιμαζόταν να παρακολουθήσει μια ταινία και πρότεινε να την δω κι εγώ, παρόλο που ήξερε ότι το θέμα της ταινίας δεν με ενδιέφερε στο ελάχιστο. Το ίδιο ήξερα κι εγώ, ωστόσο όμως έκατσα να την δω κι εν τέλει το θέαμα δικαίωσε πλήρως την απόφασή μου. Η ταινία έχει τίτλο "Rush" (2013) και αφορά την πραγματική ιστορία του ατυχήματος του Αυστριακού Νίκι Λάουντα (τον οποίο υποδύεται ο Daniel Brühl) σε αγώνα της Formula 1 το 1976, και την ισχυρή κόντρα του με τον Βρετανό Τζέιμς Χαντ (τον οποίο υποδύεται ο Chris Hemsworth) για την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου εκείνη τη χρονιά. Οι δύο αυτοί αγωνιστές της Formula 1 έμειναν στην ιστορία του αθλήματος ως θρύλοι (έτσι προκύπτει και ο τίτλος). Τόσο πριν όσο και μετά την παρακολούθηση της ταινίας, η Formula 1 σαν διοργάνωση πάντα με αφήνει παγερά αδιάφορη. Η ταινία όμως είναι ένα αριστούργημα γιατί δεν προβάλλει απλώς την ιστορία γύρω από το ατύχημα, αλλά τον ανταγωνισμό μεταξύ του Λ

Οι διαφορετικοί τρόποι έκφρασης των συναισθημάτων μας

Άκουσα πριν καιρό σε μια συλλογή ξένων τραγουδιών ένα πολύ όμορφο τραγούδι, το οποίο αρχικά είχα ερμηνεύσει λάθος αλλά μετά από αναζήτηση είδα ότι η πραγματική ιστορία πίσω από το τραγούδι είναι πολύ πιο γλυκιά από ότι είχα σκεφτεί στην αρχή. Το τραγούδι είναι το "I'm not in love" των 10cc και ακολουθούν οι στίχοι με μετάφραση και τον σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου:   "I'm not in love / Δεν είμαι ερωτευμένος So don't forget it / Οπότε μην ξεχνάς It's just a silly phase I'm going through / Ότι α πλώς περνάω μια χαζή φάση And just because / Κι επειδή I call you up / Σε παίρνω τηλέφωνο Don't get me wrong, don't think you've got it made / Μην μπερδεύεσαι , μη νομίζεις ότι πέτυχες I'm not in love, no no, it's because / Δεν είμαι ερωτευμένος, όχι, όχι, είναι επειδή   I like to see you / Θέλω να σε βλέπω But then again / Αλλά και πάλι That doesn't mean you mean that much to me / Αυτό δεν σημαίνει

Ψυχική ανθεκτικότητα

Με την έννοια ψυχική ανθεκτικότητα αναφερόμαστε στην ικανότητα ενός ατόμου να ξεπεράσει δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις και να βγει πιο δυνατός μέσα από αυτές. Η εργασιακή καθημερινότητα, η οικογενειακή συνθήκη διαβίωσης αλλά και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση. Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις σε ένα από τα παραπάνω "σκέλη" της ζωής μας τότε τα υπόλοιπα λειτουργούν ως προστατευτικοί παράγοντες για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε.  Τι γίνεται όταν νιώθουμε πως καταρρέουν οι αντοχές μας, υπάρχει αίσθηση αποσύνδεσης, αρνητικά συναισθήματα, οικογενειακές συγκρούσεις, απογοήτευση από τους "σημαντικούς άλλους" και οικονομικές δυσκολίες;  Τότε τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να επιτύχουμε την ανάκαμψη είναι δύσκολη και αρκετά επώδυνη. Ωστόσο, δεν είναι αδύνατη . Άλλωστε "τα αγαθά κόποις κτώνται" και η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μέγιστο αγαθό κα