Πλάθοντας τον κόσμο!

Ζούμε σε ένα κόσμο ο οποίος δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδανικός. Κάθε μέρα βλέπουμε και ακούμε γύρω μας ένα σωρό ανεπίτρεπτες καταστάσεις και δε μπορούμε παρά να απογοητευόμαστε ή ακόμα και να φτάνουμε σε σημείο που το παράλογο και το ανήθικο να θεωρείται πλέον ως ο κανόνας της κοινωνίας μας.
 
Με τι εφόδια να συνεχίσεις και να μην ακολουθήσεις το ρεύμα; Πώς να είσαι σωστός σε μία κοινωνία που κυριαρχεί η πονηριά και ο καθένας επικεντρώνεται στο προσωπικό του όφελος χρησιμοποιώντας κάθε είδους μέσο για να το επιτύχει; Υπάρχει άλλος τρόπος για να επιβιώσεις;
 
Το γεγονός ότι ζούμε σε μία σαθρή κοινωνία δεν αποτελεί δικαιολογία για κανέναν  μας. Εμείς διαμορφώνουμε τη ζωή μας και κατ' επέκταση αυτή την κοινωνία. Κοινώς, μπορείς να είσαι όποιος θέλεις να είσαι και εντέλει οι επιλογές μας φανερώνουν την ποιότητα του χαρακτήρα μας. Μπορεί οι συνθήκες να μας αναγκάζουν να αλλοιωθούμε αλλά δε μας εξαναγκάζουν κιόλας, καθώς η τελική απόφαση περνάει από τα χέρια μας. 
 
Σίγουρα υπάρχουν πολλά άσχημα πράγματα που χρήζουν άμεσης αλλαγής αλλά εξίσου υπάρχουν και αντίστοιχα όμορφα που είναι άξια παραδειγματισμού. Αν η ηθική σου αντέχει τη διάβρωση μπορείς να ακολουθήσεις το ρεύμα αλλά αν θέλεις να είσαι περήφανος για τον εαυτό σου μπορείς να ακολουθήσεις τα πιστεύω σου. Η επιβίωση για τον καθένα μας έχει διαφορετική χροιά. Για κάποιον μπορεί να είναι το να γίνει αποδεκτός και επιτυχημένος και για κάποιον άλλο να ξαπλώνει με ήσυχη συνείδηση όταν ακουμπάει το κεφάλι του στο μαξιλάρι.
 
Ας αφήσουμε, λοιπόν, επιμέρους τις δικαιολογίες και ας επικεντρωθούμε στο ποιοι θέλουμε να είμαστε ώστε κάποια στιγμή να καταφέρουμε να γίνουμε αυτό που είμαστε.
 
Δέσποινα Ζησοπούλου
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις