Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠαράΜύθοι: Παράθυρο στον κόσμο σου Στεκόταν μπροστά στο αγαπημένο του παράθυρο και παρατηρούσε τις σταγόνες της βροχής που βρίσκονταν σε έντονο διαπληκτισμό με το τζάμι. Εδώ και λίγη ώρα το είχαν μετατρέψει σε καμβά και βομβάρδιζαν ατέρμονα την επιφάνεια του προσπαθώντας να εκφράσουν με τα επίδοξα σχέδια τους όσα δε θα μπορούσαν ποτέ να πουν στους ανθρώπους. Κι εκείνος τις παρακολουθούσε επικεντρωμένος στο να αποκρυπτογραφήσει την κεκαλυμμένη τους διάλεκτο.

 Ήξερε κι αυτός από μπόρες, μιας και ήταν δικό τους παιδί. Γι' αυτό και δε τις φοβόταν αλλά σαν τύχαινε να συναντήσει κάποια από δαύτες εμπρός του τις κοιτούσε κατάματα. Ίσως κατά κάποιο τρόπο και να τις προσκαλούσε ο ίδιος για να τους αποδείξει την υπεροχή του απέναντι τους. Δυο καταγάλανοι ουρανοί τα μάτια του εναρμονίζονταν στις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Άστραφταν και σκοτείνιαζαν μαζί τους. Έτσι, τα είχε όλα υπό τον έλεγχο του. Βρισκόταν ανά πάσα στιγμή προετοιμασμένος, κρατούσε τις απαιτούμενες αποστάσεις και τροφοδοτούσε τις επιφυλάξεις του. Άλλωστε, ο καθένας βρίσκει τον δικό του τρόπο να επιβιώνει.

 Προσπαθούσε, λοιπόν, να εστιάσει την προσοχή του κι αυτή τη φορά στα κρυμμένα νοήματα της βροχής. Στ' αλήθεια έβαζε τα δυνατά του, μα κάτι αδιόρατο τον αποτραβούσε από το υδάτινο σκηνικό. Παρόλα αυτά, εκείνος συνέχισε να αγνοεί επιδεικτικά τον αντιπερισπασμό. Το πάλευε καιρό τώρα και τα αποτελέσματα φαίνονταν πως ήταν με το μέρος του. 

 Μια στιγμούλα μόνο αφέθηκε και ασυνείδητα το βλέμμα του συνάντησε μια αγενή λάμψη που σαν εισβολέας προσπαθούσε να τρυπώσει από ένα δεύτερο παράθυρο, αρκετά απομακρυσμένo από την αγαπημένη του γωνιά. Απόρησε κι ο ίδιος. Η βαριά βελούδινη κουρτίνα του κάλυπτε σχεδόν όλη την έκταση του παραθύρου. Πώς λοιπόν εκείνη τολμούσε να εισχωρήσει έτσι ευθαρσώς στο χώρο του;

 Έκανε να τραβήξει προς το μέρος της για να επιδιορθώσει την κατάσταση, μα σαν πλησίασε κοντά της ένιωσε μια ζεστή ακτίνα να ακουμπάει τον ώμο του και ενστικτωδώς οπισθοχώρησε. Γύρισε για να ατενίσει το απόμερο παράθυρο για να πάρει θάρρος. Με το πέρασμα του χρόνου είχαν αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους. Όμως, σαν κάτι να μην πήγαινε όπως τα είχε υπολογίσει. Διαπίστωσε πως οι ψιχάλες είχαν αρχίσει να αραιώνουν και η ορμή τους φάνταζε πλέον εξασθενημένη. 

 Έτρεξε αγωνιωδώς προς το μέρος τους. Ακούμπησε την παλάμη του επάνω στο γυαλί για να αισθανθεί τον παλμό της βροχής. Κι όμως αυτή του η κίνηση του προκάλεσε μεγαλύτερη δυσφορία. Είχε την αίσθηση πως έτσι αποχαιρετούσε το γνώριμο τοπίο του.

 "Μη με αφήνεις" το παρακάλεσε ψιθυριστά.

 Κι εκείνο σα να τον συμπόνεσε του απηύθυνε το λόγο. "Μην ανησυχείς. Έχουμε μοιραστεί τόσες στιγμές μαζί που σα με ψάχνεις θα με βρίσκεις πάντα κάπου μέσα σου. Ακόμα κι αν το ήθελα δε θα μπορούσα να σε αφήσω ποτέ. Όμως, τώρα έφτασε η ώρα μου να αποσυρθώ".

 "Όχι, μη με αφήνεις" επέμεινε εκείνος σε μια απέλπιδα προσπάθεια να το μεταπείσει με τα λόγια του.

 "Μα, ακόμα δε το κατάλαβες; Εσύ είσαι αυτός που με άφησε" του εξήγησε υπομονετικά και αποχώρησε παραχωρώντας τον στις στιγμές που του έμελλε να ζήσει με τον καινούριο του φίλο.

Δέσποινα Ζησοπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δύο θρύλοι, μια έχθρα, ένα ατύχημα, και μια ιστορία αμοιβαίου σεβασμού

Ένα απόγευμα πριν χρόνια, ο μπαμπάς μου ετοιμαζόταν να παρακολουθήσει μια ταινία και πρότεινε να την δω κι εγώ, παρόλο που ήξερε ότι το θέμα της ταινίας δεν με ενδιέφερε στο ελάχιστο. Το ίδιο ήξερα κι εγώ, ωστόσο όμως έκατσα να την δω κι εν τέλει το θέαμα δικαίωσε πλήρως την απόφασή μου. Η ταινία έχει τίτλο "Rush" (2013) και αφορά την πραγματική ιστορία του ατυχήματος του Αυστριακού Νίκι Λάουντα (τον οποίο υποδύεται ο Daniel Brühl) σε αγώνα της Formula 1 το 1976, και την ισχυρή κόντρα του με τον Βρετανό Τζέιμς Χαντ (τον οποίο υποδύεται ο Chris Hemsworth) για την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου εκείνη τη χρονιά. Οι δύο αυτοί αγωνιστές της Formula 1 έμειναν στην ιστορία του αθλήματος ως θρύλοι (έτσι προκύπτει και ο τίτλος). Τόσο πριν όσο και μετά την παρακολούθηση της ταινίας, η Formula 1 σαν διοργάνωση πάντα με αφήνει παγερά αδιάφορη. Η ταινία όμως είναι ένα αριστούργημα γιατί δεν προβάλλει απλώς την ιστορία γύρω από το ατύχημα, αλλά τον ανταγωνισμό μεταξύ του Λ

Οι διαφορετικοί τρόποι έκφρασης των συναισθημάτων μας

Άκουσα πριν καιρό σε μια συλλογή ξένων τραγουδιών ένα πολύ όμορφο τραγούδι, το οποίο αρχικά είχα ερμηνεύσει λάθος αλλά μετά από αναζήτηση είδα ότι η πραγματική ιστορία πίσω από το τραγούδι είναι πολύ πιο γλυκιά από ότι είχα σκεφτεί στην αρχή. Το τραγούδι είναι το "I'm not in love" των 10cc και ακολουθούν οι στίχοι με μετάφραση και τον σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου:   "I'm not in love / Δεν είμαι ερωτευμένος So don't forget it / Οπότε μην ξεχνάς It's just a silly phase I'm going through / Ότι α πλώς περνάω μια χαζή φάση And just because / Κι επειδή I call you up / Σε παίρνω τηλέφωνο Don't get me wrong, don't think you've got it made / Μην μπερδεύεσαι , μη νομίζεις ότι πέτυχες I'm not in love, no no, it's because / Δεν είμαι ερωτευμένος, όχι, όχι, είναι επειδή   I like to see you / Θέλω να σε βλέπω But then again / Αλλά και πάλι That doesn't mean you mean that much to me / Αυτό δεν σημαίνει

Ψυχική ανθεκτικότητα

Με την έννοια ψυχική ανθεκτικότητα αναφερόμαστε στην ικανότητα ενός ατόμου να ξεπεράσει δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις και να βγει πιο δυνατός μέσα από αυτές. Η εργασιακή καθημερινότητα, η οικογενειακή συνθήκη διαβίωσης αλλά και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση. Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις σε ένα από τα παραπάνω "σκέλη" της ζωής μας τότε τα υπόλοιπα λειτουργούν ως προστατευτικοί παράγοντες για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε.  Τι γίνεται όταν νιώθουμε πως καταρρέουν οι αντοχές μας, υπάρχει αίσθηση αποσύνδεσης, αρνητικά συναισθήματα, οικογενειακές συγκρούσεις, απογοήτευση από τους "σημαντικούς άλλους" και οικονομικές δυσκολίες;  Τότε τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να επιτύχουμε την ανάκαμψη είναι δύσκολη και αρκετά επώδυνη. Ωστόσο, δεν είναι αδύνατη . Άλλωστε "τα αγαθά κόποις κτώνται" και η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μέγιστο αγαθό κα